Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne oponki

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

biały ser 50 dag
mąka pszenna 50 dag
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1 szklanka

Dodatkowo

olej 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne oponki

Kroki postępowania

1
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do przesianej mąki wymieszanej z sodą, następnie dosypać cukier, alkohol, żółtka i śmietanę,
Krok 1 - Tradycyjne oponki foto
2
zagnieść z tych składników gładkie ciasto.
Krok 2 - Tradycyjne oponki foto
3
Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki na środku wyciąć mniejsze kółeczko.
Krok 3 - Tradycyjne oponki foto
4
W garnku rozgrzać tłuszcz i kolejno smażyć oponki na złoty kolor z obu stron, osobno usmażyć wycięte środki z których powstaną urocze pączusie.
Krok 4 - Tradycyjne oponki foto
5
Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Krok 5 - Tradycyjne oponki foto
6
po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać sporą ilością cukru pudru.
Krok 6 - Tradycyjne oponki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.02.2015 16:26
Jak ja dawno ich nie robiłam...................
Wacław 19.02.2015 12:33
uwielbiam takie oponki ;-)
Hrabina w kuchni 19.02.2015 12:26
Pyszne, aż mam ochotę na oponki :)
Beatris 18.02.2015 20:58
Coś pysznego, z przyjemnością zjadłabym jedną oponkę na deser :)
misia53 18.02.2015 18:25
Bardzo je lubię ,tylko nie raz zbyt duzo tłuszczu mi naciągną nie wiem od czego to zależy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak