Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kanapkowa z szynkowara

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
pierś z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 30 dkg
czosnek 2 ząbki
tymianek 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
olej słonecznikowy 1/3 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawy do smaku do mięsa wieprzowego

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kanapkowa z szynkowara

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić jak największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone.
Krok 1 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
2
Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka.
Krok 2 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
3
Całość zwijamy w roladę.
Krok 3 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
4
Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Krok 4 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto
5

Po leżakowaniu w lodówce, wkładamy do szynkowara, zamykamy i gotujemy* w garnku z wodą (ma jej być tyle, bo dosięgała do 2/3 szynkowara) Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 1,5h, a następnie odkładamy do przestygnięcia.

*temperatura wody powinna osiągnąć temp. 75-80°C i w takiej temperaturze gotujemy/parzymy mięso przez jeszcze ok. 1,5 h. 

 

 

Krok 5 - Rolada kanapkowa z szynkowara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michal 28.09.2023 16:48
Pomysł super! Ale dlaczego zagotować? Przecież ogólnie temperatura mięsa ma osiągnąć 72 stopnie a woda najlepiej żeby nie przekraczała 75-80 stopni. Wszystkie przepisy tak mówią...
Doradca Smaku 29.09.2023 10:35
Masz rację! Przepis jest już poprawiony :)
Jagódka77 27.12.2016 19:58
świetny pomysł
Magdalena Rysińska 19.02.2015 07:29
Musi być dobra ze świeżym chlebem
Kluska_87 18.02.2015 15:54
mniam pycha :)
w mojej kuchni 18.02.2015 15:40
ale rarytas do zjedzenia podano...
monika141 18.02.2015 15:19
pyyyszne mięsko
Katarzyna59 18.02.2015 15:00
domowa wędlinka najlepsza
Ania84 18.02.2015 14:23
pycha świetnie wygląda
mysza75 18.02.2015 12:31
jaka fajna wędlina aż chce się jeśc
Asik32 18.02.2015 12:13
chętnie ją wypróbuje w swoim szynkowarze:)
Aleksandra/Olcia 18.02.2015 11:55
domowa najlepsza
Renataj 18.02.2015 11:38
Apetycznie się prezentuje.
Barbara777 18.02.2015 11:07
Super wygląda, mniam
R'n'G Kitchen 18.02.2015 11:05
Świetna.
Michał2 18.02.2015 10:22
Moje smaki
iziona 18.02.2015 10:07
Wyglada bardzo fajnie
Habibi 18.02.2015 09:20
bardzo apetyczna
Ewelina1991 18.02.2015 09:14
pyszna rolada
Stenka 18.02.2015 09:14
smaczna wędlinka
Futka 18.02.2015 08:21
Doskonała i niezwykle smakowita rolada - idealna na kanapki :)
Skotka 18.02.2015 08:14
Doskonała!! Smaczna i śliczna:)
Konczi 18.02.2015 07:46
musiała być pyszna
Magula 18.02.2015 07:45
wygląda bardzo apetycznie
Maridka19 18.02.2015 07:36
Domowe wyroby najsmaczniejsze :)
olkaaa 18.02.2015 07:33
kusząca rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak