Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w winie i pomidorach
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pozbawiamy ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Po tym czasie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kminek mielony i oregano. Wszystko dusimy przez kolejne 5 minut.
Na koniec wyciągamy listek laurowy, a całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Gotową karkówkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego! :)