Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z dynią

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gramów
masło 100 gramów
mleko 3/4 szklanki
puree z dyni 1 szklanka
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 3-4 łyżki
drożdże suche 10 gramów
sól szczypta
dżem truskawkowy 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier puder do posypania
smalec 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z dynią

Jajka, żółtka, purée z dyni i cukier rozetrzeć trzepaczką w miseczce. Masło stopić i wystudzić.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże, jajka, mleko i dokładnie wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy chłodne masło i jeszcze raz wyrabiamy aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swą objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozciągamy albo wałkujemy ciasto na ok. 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki. W każdy nakładamy łyżeczkę marmolady bądź gęstego dżemu i dokładnie zlepiamy i formujemy kulkę. Odkładamy na wysypanej mąką stolnicy lub blacie zlepieniem do spodu. Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosły. Muszą podwoić swoją wielkość.

W naczyniu rozgrzewamy smalec do temp ok. 170 stopni i smażymy pączki na złoty kolor z każdej strony. Każdy usmażony pączek odkładamy na papierową serwetką, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.02.2015 17:59
ciekawy przepis
caralajna 18.02.2015 20:34
świetny pomysł
ania2610 18.02.2015 12:16
ale piękne, no i ta obwódka!
joanna43 18.02.2015 10:07
obłędnie się prezentują, a dynia daje im soczysty kolorek
ben-ka 18.02.2015 09:14
Z dynią nigdy nie robiłam, a wyglądają bardzo smakowicie.
Ada-Gaba 17.02.2015 22:44
ciekawy przepis
barbara11561 17.02.2015 18:49
dynia daje nie tylko kolor,podobno utrzymują dłużej świeżość-ja się niestety o tym nie zdążyłam przekonać,za szybko znikły:)
Jadwiga/Jaga85 17.02.2015 18:40
U mnie też w tym roku były z dynią:)
marenka 17.02.2015 18:28
Nie jadłam takich, ale chętnie bym spróbowała:)
Skotka 17.02.2015 17:49
Piękne, puszyste i na pewno smaczne:)
cooked 17.02.2015 17:47
z dynią jeszcze nie próbowałam
kanu83 17.02.2015 17:40
Rewelacja takie paczki
Justi2401 17.02.2015 16:54
Takich jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak