Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 6 szt
masło 200 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g

beza

białko 6 szt
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
sól 2 szczypty
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Dodatkowo

dżem morelowy 200 g
dżem porzeczkowy 200 g
płatki migdałowe 100 g

krem

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 450 ml
masło 200 g
aromat migdałowy 8-10 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem

Kroki postępowania

1
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, następnie dodajemy masło i całość siekamy na kaszkę,
Krok 1 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
2
Następnie dodajemy żółtka
Krok 2 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
3
Zagniatamy ciasto dodając śmietanę - formujemy kulę i dzielimy na pół.
Krok 3 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
4
Każdą z porcji ciasta wykładamy na blachę o wymiarach 33x25. Jedną porcję smarujemy dżemem morelowym drugą porzeczkowym.
Krok 4 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
5
Przygotowujemy dwie bezy - do miski wbijamy 3 białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno następnie porcjami dodajemy po 3/4 szklanki cukru - na koniec mąkę ziemniaczaną. (Drugą bezę przygotowuję tuż przed włożeniem drugiego placka do piekarnika) Wykładamy na placki z dżemem
Krok 5 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
6
Obydwa placki pokryte bezą posypujemy migdałami po około 50 g.
Krok 6 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
7
Każdy placek pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut (przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia by migdały się nie spaliły).
Krok 7 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
8
Krem: Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Masło miksujemy dodajemy zimny budyń i aromat migdałowy - miksujemy.
Przestudzone placki przekładamy kremem.
Krok 8 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto
9
Złożone ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 9 - Kruche z bezą i migdałami przekładane kremem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 07.04.2015 14:18
zabieram to ciasto do siebie
romanrafal
romanrafal 21.02.2015 16:45
pyszne ciasto
Zdzisław 16.02.2015 21:04
takie słodkości lubię zjeść
Babeczka35 16.02.2015 20:33
Super ciasto:)
Hrabina w kuchni 16.02.2015 20:00
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak