Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pytlowy
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny.
Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, można je naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20 minut.
Chleb wystudzić na kratce