Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

starter

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia pełnoziarnista 150 g
woda 1 szklanka

pozostałe składniki

mąka żytnia 300 g (typ 720)
mąka orkiszowa 200 g (tzw. chlebowa)
woda 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
pomidory suszone 30 g (w płatkach)
babka płesznik 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
miód 1 łyżka (lub melasa)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik

Kroki postępowania

1
Wieczorem wymieszać w szklanej misce zakwas, mąkę żytnią typ 2000 i wodę. Odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Z tego 3 łyżki odłożyłam na kolejny zakwas na chleb.
Krok 1 - Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik foto
2
Starter uzupełnić resztą wody i wymieszać, potem zacząć dodawać suche składniki stopniowo. Ja dodałam najpierw mąkę żytnią, zioła prowansalskie, miód i sól, kolejność nie ma wg mnie znaczenia. Wymieszać.
Krok 2 - Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik foto
3
Następnie dodać resztę czyli: mąkę orkiszową babkę płesznik lub błonnik witalny (babka płesznik i jajowata) i płatki pomidorów.
Krok 3 - Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik foto
4
Po dokładnym wymieszaniu odstawić na 30 minut i ponownie wyrobić kilka minut. Konsystencja powinna być gęsta i jakby gliniasta.
Krok 4 - Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik foto
5
Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem jeśli tego wymaga. Wierzch wygładzić i posypać dowolną mąką. Formę wstawić do pieca nagrzanego na minium na godzinę. Podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut. Chleb powinien jeszcze urosnąć w czasie pieczenia.
Chleb wyciągnąć z formy i studzić na metalowych raszkach, aby wilgoć miała gdzie parować.
Smacznego.
Krok 5 - Chleb żytnio-orkiszowy z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i babką płesznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 10.05.2015 11:21
ciekawy pomysł
Milka100 27.02.2015 12:35
świetny??? babkę płesznik też często daję a w szczególności do chleba bezglutenowego, to się lepiej łączy:)
Wacław 17.02.2015 10:30
znakomity chlebek !
Gracer 16.02.2015 21:41
przepis rewelka
2milutka 16.02.2015 20:40
wspanialy chlebek!!!!
IKrakowianka 16.02.2015 19:46
rewelacyjny chleb
Lucan 16.02.2015 19:02
można liczyć na sprawdzony przepis na zakwas żytni?
Bernadeta1 16.02.2015 18:40
Jak ten chlebek pysznie wygląda ! !
IlonaAlbertos 16.02.2015 18:31
Uwielbiam takie domowe chlebki.
IZABELA29 16.02.2015 18:25
alez fajniutki
Renata9 16.02.2015 18:22
Pyszny, domowy chlebuś
idealme 16.02.2015 18:15
bardzo smaczne
Edith85 16.02.2015 18:09
ale smakowity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak