Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

5.0
(48)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wołowina 300 g
rosół wołowy 500 ml
cebula 1 szt.
pieczarki 100 g
ogóreczki konserwowe kilka szt.
wino białe wytrawne 50 ml
przecier pomidorowy 50 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 40 ml
masło 20 g
oliwa

Zasmażka

masło 20 g
mąka 20 g

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Strogonow najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej, ale można ją też zastąpić bardziej ekonomicznym rostbefem wołowym, ligawą czy też inną częścią mięsa wołowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien, doprawiamy delikatnie świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym, a następnie obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (przez około 3-4 minuty).
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
2
Mięso smażymy partiami (tak, żeby poszczególne kawałki nie dotykały się) i przekładamy do oddzielnego naczynia. Mięso będzie później duszone w sosie, więc nie musi być mocno przysmażone.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
3
Przygotowujemy zasmażkę: w garnku powoli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy aż całość utworzy gładką masę. Rosół wołowy zagęszczamy lekko przygotowaną zasmażką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, a ogóreczki konserwowe w niewielkie plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy wołowinę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
4
Po około 1-2 minutach dokładamy pieczarki i doprawiamy solą, papryką słodką oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Całość podlewamy białym winem oraz rosołem wołowym zagęszczonym zasmażką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Powoli wlewamy śmietanę. Na koniec kroimy i dorzucamy plastry ogóreczków. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby delikatnie odparować sos.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
5
Odłożone wcześniej mięso oddzielamy od zbędnego tłuszczu i soków. Tak przygotowane przekładamy na patelnię i dodajemy masło, żeby zagęścić sos.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
6
Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 2 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak