Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka bezglutenowa Schar 400 gram
mąka gryczana 200 gram
mąka ryżowa 200 gram
drożdże suche 1 i 1/2 paczki
siemię lniane 4-5 łyżek
błonnik 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka płaska
woda letnia 500 ml

Porada

Ja daję błonnik witalny - chleb nie kruszy się.

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

Żelatynę zalać wrzątkiem 1/3 wody. Siemię lniane zalać szklanką gotującej wody. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przestudzone siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę około 40 C temperatury tak, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką lub płatkami, otrębami ,foremkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 200 C. Wstawiam chleb i po około 10 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 40 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak