Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bitki wieprzowe w sosie własnym
Domowe sposoby są najlepsze więc powinien Ci się spodobać ten przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym. Jego atutem jest soczyste mięso, tak miękkie, że rozpływa się w ustach oraz aromatyczny sos.
Bitki wieprzowe w sosie własnym to danie bardzo proste do przygotowania, choć wymagające nieco czasu. Aby bitki wieprzowe były miękkie i delikatne w smaku muszą być cienko rozbite oraz odpowiednio długo duszone.
1. Mięso oczyszczamy, osuszamy, dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, a następnie każdy z nich oprószamy mąką.
2. W gęsiarce (dużej brytfannie z pokrywką) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a następnie mięso. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
3. Po przesmażeniu zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę papryki.
4. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości (przez około 50-60 minut).
5. Po tym czasie łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością wody i zalewamy mięso. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.