Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 g
cebula biała 2 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
marchew 2 sztuki
seler 1 sztuka
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 150 g
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Gotować w wodzie do miękkości, tak aby powstał wywar warzywny.
Krok 1 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
2
Mięso myjemy i roimy w średniej wielkości kostkę. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 2 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
3
W tym czasie robimy zasmażkę. Zaczynamy od rozpuszczenia masła na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
4
Do masła dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały gródki. Zasmażkę smażymy aż nabierze rumianego koloru.
Krok 4 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
5
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso.
Krok 5 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
6
Gdy warzywa są na wpół ugotowane dodajemy do wywaru grzyby suszone.
Krok 6 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
7
Gdy mięso jest prawie dobre dodajemy do niego pokrojoną cebulkę oraz pora.
Krok 7 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
8
Z wywaru odcedzamy warzywa.
Krok 8 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
9
Następnie do wywaru dodajemy zasmażkę, mieszamy dokładnie by nie zostały żadne grudki.
Krok 9 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto
10
Mięso oraz z warzywami przekładamy do zagęszczonego wywaru. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy majeranek.
Krok 10 - Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami i suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.02.2015 09:24
dobra zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak