Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy na beszamelu

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
bulion 2 szkl
chrzan tarty 2 łyżki
smietana 18% 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy na beszamelu

W rondelku stapiamy masło. Dodajemy do masła mąkę i mieszamy trzepaczką.
Gotujemy przez chwilę i wlewamy chłodny bulion.
Cały czas mieszamy, aby nie zrobiły się grudki i sos nie przypalił się.

Dodajemy chrzan i śmietanę,  przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Gotujemy chwilkę do odpowiadającej nam gęstości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 24.02.2015 22:36
Ja robiłam do ozorków:)
anemon 24.02.2015 21:58
Lubię taki sos do pieczonego mięsa.
misia53 24.02.2015 20:37
Zgadzam się sosik bardzo dobry, robię go zwłaszcza do wołowiny
Ankha 24.02.2015 17:07
O robimy prawie tak samo sos, też miałam dziś chrzanowy do obiadu :)
barbara11561 24.02.2015 16:52
prosty i bardzo smaczny...
erym 24.02.2015 16:48
super taki sos, nie spodziwalam sie ze to takie proste, musze sprobowac...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak