Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf strogonow

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 0,80 kilograma
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ogórki kiszone 4 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
woda 1,5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 3/4 słoiczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
mąka pszenna 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
marchewka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf strogonow

Wołowinę oczyszczamy z błonek , kroimy na cienkie paski i skrapiamy cytryną. Odstawiamy na kilka minut. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem obracając paski wołowiny z każdej strony..
W garnku podgrzewamy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim i wrzucamy do niego podsmażone mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy na pióra a czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy drobno, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni na której smażyliśmy wołowinę smażymy cebule z czosnkiem oraz paprykę i startą marchew. Kiedy będą zeszklone dodajemy do gotującej się w garnku wołowiny. Ogórki kroimy w paski i kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy wraz z musztardą, a następnie pokrojone w paseczki ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę papryki słodkiej oraz ostrej. Według uznania sos zagęszczamy. Ja zagęszczam 2 łyżkami mąki, ale można też zrobić zasmażkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak