Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf strogonow
W garnku podgrzewamy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim i wrzucamy do niego podsmażone mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy na pióra a czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy drobno, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni na której smażyliśmy wołowinę smażymy cebule z czosnkiem oraz paprykę i startą marchew. Kiedy będą zeszklone dodajemy do gotującej się w garnku wołowiny. Ogórki kroimy w paski i kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy wraz z musztardą, a następnie pokrojone w paseczki ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę papryki słodkiej oraz ostrej. Według uznania sos zagęszczamy. Ja zagęszczam 2 łyżkami mąki, ale można też zrobić zasmażkę.