Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z kremem z kalafiora, kaszą jęczmienną i papryką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet 4 szt
kolendra Prymat do smaku 1 szczypta
skórka z cytryny 1 szczypta
oliwa 2 łyżeczki
czosnek ząbki 2 szt

Krem z kalafiora

kalafior 1 szt
ziemniaki 2 szt
śmietana 30% 4 łyżeczki
masło 60 g
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
miód 2 łyżeczki
sok z cytryny 20 ml

Kasza

kasza jęczmienna 150 g
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
bazylia świeża 1 pęczek
miód 2 łyżeczki
czosnek ząbki 2 szt
pomidory suszone Smak 6 szt

Papryka

papryka czerwona 2 szt
pomidory suszone Smak 2 szt
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z kremem z kalafiora, kaszą jęczmienną i papryką

Dodajemy startą skórkę z 1/2 cytryny, około. 2-3 łyżek oliwy i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Całość ucieramy. Tak przygotowaną marynatą polewamy bez skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony. Odstawiamy na 20 minut, w temperaturze pokojowej.
Następnie smażymy łososia na patelni grillowej. Smażymy około 3 minut.

Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy różyczki kalafiora) Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotujemy około 15 minut pod przykryciem aż kalafior zrobi się miękki.
Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 4 łyżkami słodkiej śmietany i miodem. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy 2-3 kosteczki masła i wszystko mieszamy.

W garnku podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość gotujemy i mieszamy.

Upieczoną paprykę (20 min. termoobieg 180C) obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
Do całości dodajemy niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów,, szczyptę soli i białego pieprzu. Całość mieszamy.

Wykładamy na talerz krem z kalafiora, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia. Dekorujemy papryką i listkami bazylii (opcjonalnie)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 23.02.2015 20:06
dobre jedzenie
w mojej kuchni 23.02.2015 18:04
same pyszności do zjedzenia..
Mietek z20 23.02.2015 13:51
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak