Przepis i sposób przygotowania na: PYSZNY JABŁECZNIK
To przepis na pyszny jabłecznik domowy. jest z robiony z kruchego ciasta na maśle. Dodatkowo białka z jajek wykorzystane są do pianki, którą zapiekamy pod kruszonką. Prosty przepis na pyszny jabłecznik.
Kroki postępowania
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, masło pokrojone w kostkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość siekamy nożem, aby powstała kruszonka, zagniatamy przez chwilę ręką i dzielimy na dwie części. Jedną większą i jedną mniejszą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka mieszamy z 2 łyżkami mąki i i mieszamy, aby każdy kawałek jabłka obtoczony był w mące.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pokrojone jabłka dodajemy do masy z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aby masa pokryła jabłka.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy dno papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy dno (można zetrzeć na tarce). Na ciasto wykładamy białka z jabłkami i delikatnie rozprowadzamy równo po całym cieście.
Na wierzch ścieramy drugą (mniejszą) część ciasta.