Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Krem

mleko 0,5 litra
mąka pszenna 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier puder 2/3 szklanki
masło 250 g

Dodatkowo

truskawki
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i truskawkami

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier oraz żółtka, dalej ubijając. Mąki przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w temperaturze 160 C ok. 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać krem budyniowy. Krem utrzeć na puszystą masę.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 21.06.2015 22:46
smaczne ciasto
Ola1young 22.02.2015 12:47
wspaniałe ciasto :)
ania2610 22.02.2015 10:17
bardzo lubię takie ciasta
Michał2 21.02.2015 23:39
Ciasto pyszne!
2milutka 21.02.2015 22:27
powiało latem...ach!
miodunka 21.02.2015 22:08
a ja poczułam świeże truskawki!!
Marta Ryżek-Kalkowska 21.02.2015 20:54
I zapachniało słonecznym latem :))))
V_kuchareczka 21.02.2015 20:20
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak