Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym
2. Śmietanę przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia, odstawić.
3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, wlać do żaroodpornej miski, a następnie dosypać żelatynę i odstawić na 5 minut, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Do kawy z żelatyną dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całość do rondla ze śmietaną i dokładnie połączyć.
5. Mieszankę wlać do natłuszczonych foremek, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.
6. Przygotować sos: czekoladę stopić w kąpieli wodnej (w ten sam sposób jak rozpuszczaliśmy żelatynę) i wymieszać ze śmietanką.
7. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, po czym odwrócić do góry dnem i wyłożyć deser na talerze. Polać sosem czekoladowym.