Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Krem

mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier puder 2/3 szklanki

Pozostałe

powidła śliwkowe 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto.
wymieszać mąkę, margarynę startą na tarce o grubych oczkach, cukier, jajka i sodę.
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Piec każdą z nich ok 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 1 - Ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem foto
2
Masa:
Zagotować mleko.
W osobnym naczyniu wymieszać budyń z mąką.
Dolać do gotującego się mleka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie zmiksować margarynę, dodać cukier puder i powstałą masę.
Krok 2 - Ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem foto
3
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć powidła śliwkowe.
Wylać masę i przykryć kolejnym blatem.
Można posypać cukrem pudrem lub dowolną polewą, jednak my jedliśmy bez niczego więcej ;)
Krok 3 - Ciasto z powidłami śliwkowymi i kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.02.2015 10:59
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak