Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z soczewicy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 480 g
woda 2 l
cebula 3 szt
marchewka 3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
masło 100 g
mąka pszenna 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z soczewicy

Umyć soczewicę. Gotować w garnku na małym ogniu bez przykrycia w litrze wody. Usunąć pianę Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, doprawić solą; wymieszać.Dodać do garnka z soczewicą. Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na oliwie i dodać do zupy .Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut do miękkości. Zdjąć z ognia. Lekko schłodzić. Rozdrobnić w blenderze. Roztopić margarynę na patelni. Dodać mąki. Przybrązowić- jasnozłota zasmażka-, ciągle mieszając. Zasmażkę dodać do zupy, przecier pomidorowy, rozpuścić, wymieszać z zupą .Zupę doprawić do smaku. Zupę podgrzać przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.02.2015 23:51
Świetna zupka :-)
gosia56 08.02.2015 14:07
na pewno pyszna zupa;)
mirosława4 08.02.2015 14:03
zdrowa i smaczna
Ania321 08.02.2015 13:13
fajny przepis :)
gosia561 08.02.2015 12:09
smaczny krem
kanu83 08.02.2015 11:41
Bardzo smaczna i pożywna
olkaaa 08.02.2015 10:53
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak