Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BUŁKI

drożdże świeże 30 g
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka orkiszowa 1,5 szklanki
mleko 1 i 1/4 szklanki
olej 3 łyżki
miód 1,5 łyżki
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
pestki dyni 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią

Kroki postępowania

1
Z odrobiny mąki, mleka, drożdży zrobić zaczyn drożdżowy i odczekać ok 15 min, aż ruszy.
Krok 1 - Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią foto
2
Dodać pozostałe składniki na bułki i dobrze wyrobić. Uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h).
Krok 2 - Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią foto
3
Z wyrośniętego ciasta formować małe bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią foto
4
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać pestkami dyni.
Krok 4 - Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią foto
5
Piec w temperaturze 200*C przez ok 12-15min. Smacznego!
Krok 5 - Pszenno - orkiszowe bułki z miodem i dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 07.02.2015 17:07
spróbowałabym chętnie
aisoglam 06.02.2015 22:21
Apetycznie się prezentują! :)
RenataZ-et 06.02.2015 21:33
wspaniale wyglądają
wyattearp 06.02.2015 21:02
smacznie wyglądają
Joannasz3190 06.02.2015 20:30
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak