Przepis i sposób przygotowania na: GNIAZDO ZIEMNIACZANE Z GULASZEM
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę, obtaczamy w mące.
W gęsiarce rozgrzewamy olej,obsmażamy mięso, dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, podlewamy bulionem.
Doprawiamy papryką , lubczykiem i liściem laurowym.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy , doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Kiedy mięso będzie już miękkie zabielamy odrobiną słodkiej smietanki i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
ZIEMNIAKI:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.
Dodajemy żółtko oraz masło , a następnie szczyptę kurkumy ( + ewentualnie dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, paprykę ), ucieramy na gładkie purre.
Napełniamy nimi worek cukierniczy z ozdobną końcówką.
Wyciskamy ” gniazdka ” średniej wielkości na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Delikatnie smarujemy białkiem.
Wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 30-35 minut
Na tak przygotowane gniazdko nakładamy gorący gulasz!
Podajemy odrazu!