Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Krówka"

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
miód lipowy 6-7 łyżek
żółtko jajek 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
masło 82% 200 g

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 2% 3 szklanki
śmietana kremówka 250 ml
masło miękkie 100 g

Dodatkowo

masa kajmakowa 1-1,5 puszki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Krówka"

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używacie wanilii, należy przeciąć laskę na pół i delikatnie nożykiem wyskrobać ziarenka. Wydrążoną laskę wanilii zostawiamy na później. Ciasto podzielić na dwie części. Połową wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta. Do rondelka z mlekiem wrzucić pozostawioną laskę wanilii i podgrzać. Gdy mleko będzie gorące, wyjąć ją i ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, po czym wystudzić. Masło rozetrzeć dodając po łyżce wystudzony budyń. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą budyniową. Powstały krem rozsmarować na spodzie z ciasta i przykryć drugim. Kajmak lekko podgrzać i zmiksować, po czym wylać na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 06.02.2015 10:21
robię podobnie krówkę ,ciasto jest pyszne
VioletoweKucharzenie 06.02.2015 08:47
rewelacyjne ciacho:-)
misia53 06.02.2015 00:10
zostało coś jeszcze dla mnie?
matesko 05.02.2015 22:39
smaczne ciacho
Megg 05.02.2015 21:08
Super smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak