Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 300 g
woda ciepła 1 szklanka
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
sól

farsz

grzyby suszone 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dag
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie rano gotujemy je około 30 min i odsączamy z nadmiaru płynów. Przekręcamy przez maszynkę i dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę usmażoną na złoty kolor. Dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz, mieszamy wszystko na jednolita masę.
Krok 1 - Uszka foto
2
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól, dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę cały czas mieszając wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Uszka foto
3
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Na każde kóeczko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy tak jak pierogi i na koniec złączamy brzegi.
Krok 3 - Uszka foto
5
Gotowe uszka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody i podajemy.
Krok 4 - Uszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 05.02.2015 22:47
pracochłonne, ale efekt niesamowity
Bernadeta1 05.02.2015 18:49
smaczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak