Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

dodatkowo

galaretka brzoskwiniowa 3 szt
brzoskwinie w puszce 1 puszka
śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
jogurt owocowy 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe

Kroki postępowania

1
Ubijamy białka z cukrem dodajemy zółtka jeszcze ubijamy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem mieszamy
Krok 1 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
2
Masę wylewamy na blachę25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 20-25 minut 175 st.
Krok 2 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
3
3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w ponad litrze wody trochę galaretki wlewamy na talerzyk aby pózniej wyciąć gwiazdki i serduszka do ozdoby.
Krok 3 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
4
Brzoskwinie kroimy w kostkę a jedną połowkę kroimy bardzo drobno i zostawiamy.
Brzoskwinie mieszamy jak galaretka zacznie tężeć i wylewamy na biszkopt.
Krok 4 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
5
Zelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie jak napęcznieje zalewamy odrobiną wrzątku mieszamy i studzimy.
Krok 5 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
6
Do śmietany dodajemy cukry ubijamy pod koniec ubijania wlewamy żelatynę tak około 2 łyżeczki resztę zostawiamy.
Krok 6 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
7
śmietanę wykładamy na zastygniętą galaretkę wyrównujemy wierzch.
Krok 7 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
8
Do miski wlewamy sok brzoskwiniowy wsypujemy arancę najpierw tylko mieszamy pózniej ubijamy 3 minuty pod koniec wlewamy zelatynę.
Krok 8 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
9
Do ubitej masy dodajemy dwa małe jogurty brzoskwiniowe i drobno pokrojoną brzoskwinię mieszamy ręcznie wylewamy na śmietanę.
Krok 9 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto
10
Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze stężało .
Wycinamy gwiazdki i serduszka z galaretki i dekorujemy ciasto.

POLECAM!!!
Krok 10 - Ciasto śmietankowo brzoskwiniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 31.05.2015 18:29
takie bardzo lubię
gusia1000 14.04.2015 00:41
Zjadło by się je.
Róża1 17.02.2015 22:44
Ciasto bajeczne !!! jak pięknie się prezentuje !!!!
Mniam 16.02.2015 19:18
To nie dopatrzyłam :)
berys18 16.02.2015 12:14
wspaniałe ciacho
gosia56 16.02.2015 10:19
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
gosia56 15.02.2015 16:40
to jest tylko podobne ciasto
gosia56 15.02.2015 16:38
Bo to jest podobne ciasto ale nie to z serduszkami przepis będzie pózniej
Bernadeta1 15.02.2015 16:26
pięknie Ci wyszło to ciasto a smak to na pewno rozpływa się w ustach
Mniam 15.02.2015 16:18
A gdzie są te serducha? :) Ciasto na pewno pyszne, jem oczami :)
romanrafal
romanrafal 15.02.2015 15:59
bardzo apetyczne ciacho
gosia1988 15.02.2015 14:54
pyszności takie ciasto
Janina 15.02.2015 14:36
Super ciasteczko;)
marenka 15.02.2015 14:18
Pycha ciasteczko:)
Adam/ZUB3R 15.02.2015 14:00
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak