Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa bosmańska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pieczarki 500 g
parówki 3 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
marchew
pietruszka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
ogórki kiszone 3 sztuki
por
cebula
ząbki czosnku 3 sztuki
przecier pomidorowy 150 g
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól i pieprz
majeranek
Papryka ostra mielona Prymat
olej do smażenia
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bosmańska

1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce razem z ogórkami kiszonymi.Cebulę kroimy w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Por i pieczarki kroimy w talarki, a paprykę w niedużą kostkę.
2. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, trochę bułki tartej i formujemy małe, zgrabne pulpeciki, a następnie smażymy je i odkładamy na talerz.
3. Pieczarki smażymy na maśle, aż zmiękną. Resztę warzyw smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, chwile je podduszając i przekładamy do garnka zalewając wodą. Gotujemy je około 20-30 minut i dodajemy przecier.
4. Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy.
5. Parówki pokroić w plastry i krótko podsmażyć.
6. Zupę doprawiamy wedle uznania i dodajemy parówki oraz pulpety. Zagrzewamy zupę i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.02.2015 12:55
świetny przepis
kasienka23 15.02.2015 12:15
rewelacyjna zupka :) do bosmańskiej pasowały by klopsiki rybne :)
Krzysztof15 15.02.2015 08:23
wyglada smakowicie
Stenka 14.02.2015 16:14
smaczna zupa
Joannasz3190 14.02.2015 15:24
Świetny pomysł :)
R'n'G Kitchen 14.02.2015 15:20
Zupa na wypasie! Pycha! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak