Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zrazy 4 sztuki

szynka wieprzowa 1 kg
ogórki kiszone 4 szt
cebula 2 szt
boczek wędzony 150 g
boczek wędzony 12 plasterków
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
tłuszcz do smażenia 1-2 łyżki

Składniki na sos

marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 szt
Bulion grzybowy 400 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
grzyby suszone 20 g

Składniki na kaszę gryczaną

kasza gryczana 1 szklanka
woda 2 szklanki
masło 1 łyżka
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Przygotowanie zrazów:
Mięso myjemy kroimy wzdłuż włókien w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą. Ogórki i boczek kroimy w słupki, 2 cebule w pióra. Na środku każdego płata mięsa układamy ogórki, boczek, cebule i zawijamy w roladę. Każdą roladkę owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy zrazy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub dużego garnka.
Krok 1 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto
2
Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę kroimy w pióra. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został ze zrazów. Przekładamy do naczynia ze zrazami. Podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokruszone, suszone grzyby. Dusimy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 2 godzin lub gotujemy/dusimy w garnku ok. 1,5 godziny.
Gotowe zrazy wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy (ok. połowy), doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami. Jeżeli nasz sos nadal jest za rzadki należy zagęścić go łyżką mąki rozbełtaną w niewielkiej ilością wody i zahartowaną sosem, ewentualnie dodać odrobinę śmietanki 18% do zup i sosów.
Krok 2 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto
3
Przygotowanie kaszy:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).
Zrazy podajemy z kaszą polane sosem
Krok 3 - Zrazy z szynki w boczku w sosie własnym z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.01.2017 10:09
Wow super danie
smerfetka79 21.05.2016 19:46
ale fajny pomysł. Zapisuję.
Grazyna0211 15.04.2016 11:49
smaczne danie
Ania321 15.03.2016 09:14
Coś pysznego :)
staropolanka5 22.06.2015 08:14
zrazy , mniam wszyscy w rodzinie je uwielbiają
pestka 28.03.2015 10:42
pyszna propozycja obiadowa
ada.la 13.02.2015 23:00
zapowiada się pyszny obiadek
dollce 13.02.2015 19:10
zgłodniałam ;) super propozycja
Małgorzata Pin 13.02.2015 18:35
Na obiadek pycha palce lizać.
misia53 13.02.2015 18:31
widzę ,że duzo chętnych jest na Twoje zraziki, oj przyciągają.....
R'n'G Kitchen 13.02.2015 16:32
Przepyszne!!!
norweska20 13.02.2015 14:38
apetycznie......i smacznie :)
wyattearp 13.02.2015 14:38
fajne zraziki
Adamorek 13.02.2015 12:51
ale apetyczne
kloruś 13.02.2015 12:38
chętnie bym skosztowała!
anka205 13.02.2015 12:30
smacznie wyglada
MałaMi89 13.02.2015 12:16
Moje oczy się najadły.. za to w żołądku burczy :P poproszę zrazika, podstawiam talerzyk :)
Mniam 13.02.2015 11:41
Wyglądają i zapewne smakują wyśmienicie.
joanna43 13.02.2015 11:36
cudownie wyglądają
pajbek 13.02.2015 10:55
Pyszne :-)
gosia56 13.02.2015 10:42
pyszne jedzonko;)
Wiktoria29 13.02.2015 10:25
bardzo smaczne mięsko
Milka100 13.02.2015 09:39
smaczne te zrazy:)
2milutka 13.02.2015 09:39
wspaniałe zraziki!
paulina2157 13.02.2015 09:27
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak