Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 2 szt.
jajko 4 szt.
twarożek kozi 200 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 ml
oliwa

Do smaku

Kminek mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Pasztet można również serwować na zimno. Wystarczy pasztet zostawić w formie, owinąć folią spożywczą i po przestudzeniu wstawić do lodówki. Będzie świetnie smakował na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański

Kroki postępowania

1
Z cukinii odcinamy końcówki, a następnie kroimy je na cienkie plasterki wraz ze skórą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na nim cukinie przez około 2-3 minuty. W trakcie smażenia delikatnie solimy. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
2
Jajka wbijamy do miski i delikatnie miksujemy. Następnie dodajemy ser kozi ser i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kminkiem, majerankiem oraz solą. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Do połowy wysokości naczynia żaroodpornego wlewamy wodę na kąpiel wodną. Naczynie z wodą wstawiamy do piekarnika. Dwie foremki na pasztet smarujemy wewnątrz oliwą z oliwek. Plastrami cukinii wykładamy dokładnie dno i boki foremek.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
4
Następnie wlewamy farsz z jajek i koziego sera. Wystające plastry cukinii zaginamy do środka, a pozostałymi plastrami zakrywamy wierzch. Tak przygotowane foremki z pasztetem wkładamy do naczynia żaroodpornego z podgrzaną wodą. Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 190°C.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto
5
Po upływie tego czasu wyjmujemy foremki z piekarnika. Pasztet okrawamy nożem dokoła formy, przykrywamy płaskim talerzem i szybkim ruchem odwracamy. Zdejmujemy formę i serwujemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 16: Pasztet wegetariański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.02.2015 00:37
ser kozi to dla mnie nadal tajemnica smakowa- muszę to zmienić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak