Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosiaki - paszteciki z pieczarkami

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2 szklanki
masło lub margaryna 40 gram
cukier 2 łyżeczki
mleko 100 mililitrów
drożdże suche 1 łyżeczka
sól 3 szczypty
żółtko jajek 2 sztuki

FARSZ

pieczarki 500 gram
cebula biała 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Liść lubczyku suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,3 łyżeczki

DODATKOWO

żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 łyżka
rodzynki 30 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Prosiaki - paszteciki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
FARSZ - pieczarki opłucz, osusz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Cebulę posiekaj . Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż mieszając aż odparuje cała woda. Odstaw do wystudzenia. Zimny dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, dodaj żółtko, natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
Krok 1 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto
2
CIASTO - mąkę rozetrzyj lub posiekaj z zimnym masłem aż nie będzie grudek. Dodaj cukier, sól, żółtka. Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Podziel na 16 części i z każdej urwij po kawałeczki na ryj i uszy. Te urwane kawałki zagnieć razem i rozwałkuj - małym kieliszkiem wykrój 8 kółeczek, każde przekrój na krzyż, na 4 części - to będą uszka. Z reszty wytnij 16 mniejszych kółeczek - zrób to np. zatyczką od flamastra - w każdym wykrój 2 otworki rurką do napojów - to będą ryjki.

Większe kawałki rozwałkuj lekko. Na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu pieczarkowego i zlep brzegi formując bułeczki. Ułóż je, zlepieniem do spodu, luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto
3
Posmaruj bułki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Przyklej ryjki, uszka i wciśnij mocno połówki rodzynek na oczka - ponownie posmaruj całość żółtkiem. Piecz j 10-15 min. w 170 st. C aż ładnie się zrumienią
Krok 3 - Prosiaki - paszteciki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 06.12.2017 19:01
Jakie cudeńka urocze..
Lis 19.04.2017 20:03
Zawsze smakowite:)
sezamek 16.03.2017 17:43
bardzo ładne
anulka69 08.01.2017 11:15
ojeju, ale świetne prosiaczki
paniusiaewa 16.12.2016 12:41
Dla dzieciaczków na pewno apetycznie przyciągające.
smerfetka79 16.07.2016 00:09
jadłam je!!! pycha!
bartek8585 02.05.2016 09:48
Genialne i panią kucharkę widać:)
KORAL 11.04.2016 23:19
Bardzo ładnie wyszły :)
parysek10 20.01.2016 22:28
Cudowne, dzieciom się podobają
Asik32 21.05.2015 19:40
Śliczne te prosiaczki i na pewno slodziutkie:-)
atort111
atort111 14.05.2015 00:10
fajne paszteciki
Konczi 13.02.2015 00:14
świetne prosiaczki :)
MałaMi89 12.02.2015 19:36
Jakie fajne i kształtne :)
caralajna 12.02.2015 16:08
śliczne, to autoportret?
Justi2401 12.02.2015 14:21
Ale fajne i pomysłowe prosiaczki :)
kloruś 12.02.2015 11:21
apetycznie się zapowiada!
Renataj 12.02.2015 11:13
Super - bardzo urokliwe te prosiaczki:)
Wacław 12.02.2015 09:33
pomysłowa przekąska ;-)
Wiktoria29 12.02.2015 09:26
super pomysł, fajne świnki
Ewelina1991 12.02.2015 08:57
pięknie wyglądają
zabcia117 12.02.2015 07:06
Pychotka :)
Skotka 12.02.2015 06:51
śliczna i pomysłowa przekąska:)
Internetowa Kuchnia 12.02.2015 00:15
Slodziutkie ;)
tytka 11.02.2015 23:41
ślicznie wyglądają
Iwusia 11.02.2015 23:34
fajne i smaczne te świnki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak