Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior romanesco 250 g
brukselka 150 g
marchew 1 szt.
por 1 szt.
pomidory suszone Smak kilka szt.
papryka czerwona 3 szt.
ciasto francuskie 2 opakowania
oliwa
jajko 1 szt.

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Pamiętajmy, aby ostudzić farsz przed umieszczeniem go na cieście. Wkładając farsz na ciasto pamiętajmy również o tym, by warzywa nieco odcedzić, tak by móc skleić potem brzegi ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Kalafior romanesco (możemy go zastąpić brokułem lub zwykłym kalafiorem) dzielimy na małe kawałki i gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Przekładamy do sitka, a następnie studzimy przelewając go zimną wodą. Ważne żebyśmy nie wylali wody z gotowaniu kalafiora.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
2
Brukselkę oczyszczamy: wykrawamy środek i obieramy z wierzchnich liści, a następnie blanszujemy, czyli trzymamy przez ok. 2 minuty we wrzącej wodzie (tej, w której wcześniej gotował się kalafior), a następnie przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
3
Marchew i por kroimy w długie, cienkie słupki. Smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Po chwili dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Po chwili dodajemy kalafiora romanesco oraz liście brukselki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
4
Czerwone papryki zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części rozdrabniamy za pomocą blendera. Po rozdrobnieniu przekładamy do pozostałych warzyw i całość przyprawiamy słodką papryką do smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
5
Jeden płat ciasta francuskiego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy ostudzony farsz warzywny.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
6
Krawędzie ciasta smarujemy wodą i całość przykrywamy drugim płatem. Dokłanie sklejamy brzegi. Z wierzchu smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miało piękny kolor. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200̊C.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto
7
Smacznego!
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 15: Warzywa w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartekk 25.02.2015 17:08
fajnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak