Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB BEZGLUTENOWY Z CEBULKĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 100 gram
mąka ryżowa 200 gram
kasza jaglana 100 gram
Mix mąki 300 gram
ziemniaki ugotowane 300 gram
cebula biała 4 sztuki mała
olej do smażenia 2 łyżki
drożdże suche 1 i 1/2 paczki
cukier trzcinowy 1 łyżka
sól 1 i 1/2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
siemię lniane 3 łyżki
woda gazowana 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BEZGLUTENOWY Z CEBULKĄ

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Żelatynę zalać wrzątkiem 1/3 wody. Siemię lniane zmielone zalać szklanką gotującej wody. Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy, zamiast mąki ryżowej i gryczanej też można zmielić ryż i kaszę. Cebulkę obrać pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Suche składniki ( oprócz drożdży) wszystkie wymieszać, dodać przestudzone ziemniaki, cebulkę, siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę ( najlepiej gazowaną żywca) około 40 C temperatury tak, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką gryczaną foremkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 200 C. Wstawiam chleb i po około 15-20 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 30 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak