Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista szarlotka z mielonymi migdałami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 300 g
mielone migdały 120 g
cukier puder 55 g
żółtko jajek 2 szt
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłko kwaśne 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cynamon 1 łyżka
sok z cytryny 4 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista szarlotka z mielonymi migdałami

Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać żółtka i masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć.
Przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, cukier, bułkę tartą i sok z cytryny.
Wyłożyć na spód, na wierzch posypać resztą ciasta.
Piec 35 minut w 180 stopniach (funkcja góra/dół)
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak