Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIEMNIAKAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 300 gram
mąka ryżowa 225 gram
kasza jaglana 225 gram
ziemniaki ugotowane 300 gram
drożdże suche 1 i 1/2 paczki
cukier trzcinowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 i 1/2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
siemię lniane 3 łyżki
woda gazowana 500 ml
gorąca woda 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIEMNIAKAMI

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Żelatynę zalać 1/3 szklanką gotującej wody. Siemię lniane zmielone zalać szklanką gotującej wody. Kaszę jaglaną zmielić w młynku lub dodać gotową mąkę jaglaną. Suche składniki ( oprócz drożdży) wszystkie wymieszać , dodać przestudzone ziemniaki, siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę ( najlepiej gazowaną żywca) około 40 C temperatury, tak aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką gryczaną foremkę keksówkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) posypać słonecznikiem lub innym ziarnami. (dziś mam bez ziarna) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 220 C, (ja nagrzewam 1 i ½ godziny bo używam kamienia do pieczenia chleba). Wstawiam chlebek i po około 15-20 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 40 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.

Smacznego:)

Chlebek nie kruszy się i jest świeży 3 dni.
Można zamrozić (w kromeczkach) ale z zamrażalnika się będzie trochę kruszył. Dla oszczędności można zamiast mąki ryżowej i gryczanej zmielić ryż i kaszę w młynku elektrycznym do kawy.
Na fotkach ten pierwszy na foremce to jest ziemniaczany, a drugi z cebulką ale to dodam później przepis.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 09.02.2015 17:48
fajny przepis, btw przepis można edytować przez 24h także możesz jeszcze dodać o zmieleniu kaszy jaglanej :)
Stenka 09.02.2015 17:44
ciekawy przepis
Milka100 09.02.2015 15:12
Zapomniałam dodać że kaszę jaglaną zmielić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak