Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki do barszczu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 0,8 kg
mąka pełnoziarnista 0,2 kg
margaryna 0,5 kg
serek topiony 3 jelitka lub kostki
śmietana 18 proc 2 łyżki
ocet 1 łyżka
żółtko jajek 4 sztuki
sól 1 łyżeczka

Dodatki

kminek Prymat
ser żółty starty
Sól morska jodowana Prymat w młynku
białko

Porada

Można zrobić kilka wariantów paluszków posypać część samym kminkiem, papryką w proszku lub innymi dodatkami wg. upodobania.

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki do barszczu

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto (serki, margaryna miękka, żółtka, ocet, śmietana, mąka) przełożyć do misy robota planetarnego i zagnieść ciasto. Jeżeli ktoś nie ma robota można zagnieść na stolnicy.
Krok 1 - Paluszki do barszczu foto
2
Przełożyć ciasto do worka foliowego. Schłodzić ciasto w lodówce przez 4 godziny.
Krok 2 - Paluszki do barszczu foto
3
Wyjąć ciasto, rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Wycinać radełkiem paluszki.
Krok 3 - Paluszki do barszczu foto
4
Posmarować białkiem i posypać kminkiem.
Krok 4 - Paluszki do barszczu foto
5
Przełożyć na blachę. Posypać serem żółtym.
Krok 5 - Paluszki do barszczu foto
6
Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180 stopni, góra - dół. Aż nabiorą złotego koloru.
Krok 6 - Paluszki do barszczu foto
7
Paluszki zaraz bo wyjęciu po przełamaniu będą wilgotne - to naturalne ponieważ w cieście są serki.
Krok 7 - Paluszki do barszczu foto
8
Podawać na przykład z czerwonym barszczykiem przepis znajdziecie u mnie. Smacznego!!
Krok 8 - Paluszki do barszczu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak