Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina na ostro z warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki

schab bez kości 0,5 kg
marchewka 1
pieczarki 4-5
brokuł 1 mały
cebula biała 2
cebula czerwona 2
fasolka szparagowa garść
papryka czerwona 0,5

przyprawy i dodatki

ryż długoziarnisty 0,5 kg
olej kokosowy
czosnek 2 łyżeczki
imbir 2 łyżeczki
czerwona pasta curry 1 łyżeczka
miód pszczeli 1 łyżka
sos sojowy
ocet 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Stek z grilla Prymat

Porada

PODANA KOMPOZYCJA WARZYW JEST PRZYKŁADEM MOŻECIE DAĆ JESZCZE NP CUKINIE, PAK CHOI, POSIEKANĄ KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ INNE KOLORY PAPRYK :)

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina na ostro z warzywami

Kroki postępowania

1
Gotowanie zaczynamy od przygotowania mięsa. Ze schabu usuwamy białą błonę która później może okazać się twarda lub żylasta. kroimy na ok. 1 cm plastry a później w cienke paseczki. Następnie je marnujemy, dodajemy :2 łyżki miodu, łyżeczkę posiekanego w słupki imbiru, łyżeczkę posiekanego drobno czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry (pasta jest ciężko dostępna polecam azjatyckie stoiska, jeśli nie macie może być jedna ostra posiekana w cienkie plasterki papryczka chilli, ok 5 łyżek sosu sojowego, łyżka octu najlepiej ryżowego, jeśli nie macie może być inny :) do tego szczypta soli (uważajcie bo sos sojowy jest słony!) szczypta pieprzu czarnego i cayenne prymat oraz słodkiej papryki, oraz pół łyżeczki przyprawy do steka prymat. Tak przygotowane mięso odstawiamy na co najmniej pól godzinki do zamarynowania :)
Krok 1 - Wieprzowina na ostro z warzywami foto
2
Mięso się marynuje, czas na przygotowanie warzyw. Marchew kroimy w ok 3 cm słupki, brokuł rwiemy na pojedyncze kwiaty, większe można przekroić na pól lub na cztery. Fasolka może być świeża lub mrożona, kroimy ją na podobną długość jak marchew, paprykę również najlepiej pokroić w podobne długość paski a cebulę na pół i w plasterki w tzw "piórka' :)
Krok 2 - Wieprzowina na ostro z warzywami foto
3
Wszystko gotowe, zabieramy się do smażenia. Danie najlepiej przygotowywać w woku. Rozgrzewamy wok i wlewamy olej, ja użyłem kokosowego daje wspaniały aromat świeżego kokosa :) jeśli nie macie może być inny słonecznikowy czy rzepakowy :) rozgrzewamy olej maksymalnie aż zacznie delikatnie dymić i wrzucamy od razu mięso. Gdy mięso się podsmaży i delikatnie zbrązowieje dodajemy cebulę i również podsmażamy, delikatnie ok minutki. następnie dodajemy marchew, fasolkę i pieczarki a po następnych 2 minutkach paprykę i brokuł. Pamiętajcie długość smażenia różni się w zależności od kuchenki ja np mam elektryczną wiec proces trwa chwile dłużej, na gazowej całość trwa dosłownie parę minut :) najważniejsze, żeby warzywa były lekko chrupiące. Gdy wszystko mamy na patelni dodajemy przyprawy do smaku oraz jeszcze odrobinę sosu sojowego. łyżeczkę posiekanego drobno imbiru oraz łyżeczkę posiekanego drobno czosnku. Ja użyłem jeszcze pieprzu syczuańskiego. Pamiętajcie żeby próbować dania ! jeżeli lubicie bardziej ostre dodajcie więcej pasty curry lub pieprzu cayenne, Danie podajemy z ryżem :)

SMACZNEGO ! :)
Krok 3 - Wieprzowina na ostro z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 23.05.2015 15:48
Danie zapewne bardzo smaczne , ale to co mi się w tym przepisie podoba to bardzo szczegółowy opis krok po kroku i to w bardzo profesjonalny sposób.Przyznaję pkt :)
Bernadeta1 02.02.2015 13:45
takie jedzonko to moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak