Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
jaja 2 sztuki
olej 2 łyżki
woda ciepła 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Farsz

łopatka wieprzowa 60 dag
kapusta kiszona 30 dag
cebula biała 2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Okrasa

cebula biała 4 sztuki
olej do smażenia

Porada

-Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy przepłukać ją pod zimną wodą i odcisnąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
1. Mięso mielimy. Kapustę siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę, wrzucamy mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając aż nie będzie surowe. Wrzucamy kapustę, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem według uznania, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Farsz całkowicie studzimy.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą foto
2
2. Wystudzony farsz przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą foto
3
3. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie, ręcznie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą foto
4
4. Krążki ciasta układamy na dłoni, do środka wkładając łyżeczkę farszu.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą foto
5
5. Palcami zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy samodzielnie lub okraszone podsmażoną cebulką.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.11.2015 08:08
świetne pierogi
halina17 30.01.2015 17:25
Smaczne pierogi.
R'n'G Kitchen 30.01.2015 17:25
Z kiszoną jeszcze nie robiłem.
gosia561 30.01.2015 16:45
ciekawe połączenie
Sroczka 30.01.2015 15:37
Jakie pyszne pierożki, zjadłabym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak