Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

smalec 1/3 kostki
margaryna 1/3 kostki
jaja 2s szt
drożdże 1/2 opakowania
cukier waniliowy 60 g 2 duże opakowania
cukier puder 1/2 szkl
mąka 400 g
śmietana 3 łyżki gęsta kwaśna 18%

NADZIENIE

ser biały 250 g
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
jabłka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem

Kroki postępowania

1

CIASTO :

Do miski robota dajemy składniki na ciasto i wyrabiamy je, mąki moze wejść do 500g zalezy od wielkości jaj i śmietany, ciasto wkładamy do lodówki na 4h.
Powinno lekko podróść i zrobić się bardziej zwarte,
Krok 1 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto
2
Ser mieszamy z cukrem, skórką i żółtkiem, widelcem lekko rozgniatając.
Krok 2 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto
3
Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt, po czym smarujemy serem i zwijamy w roladę.
Krok 3 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto
4
Następnie kroimy w kawałki u mnie ok 5cm .
Krok 4 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto
5
Kolejnym etapem jest przygotowanie tortownicy, ok 25cm wyłożenie jej papierem i umieszczamy nasze kawałki ciasta z serem układając je tak jak na foto, do okoła aby wykorzystać wszystkie.
Krok 5 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto
6
Jabłko obieramy i kroimy na male kawałki, wciskamy je w dowolne miejsca, lubicie dużo dajcie więcej.

Pieczemy ok 50 min w tem 180st do zrumienienia się.

Ciasto na drugi dzień jest wilgotne, wygląda jak ucierane , polecam.
Krok 6 - Ciasto krucho drożdżowe z serem i jabłkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.02.2015 14:20
wygląda apetycznie
Pani Domu 30.01.2015 20:45
bardzo ładne ciasto
Wiktoria29 30.01.2015 20:32
super ciasto
caralajna 30.01.2015 18:00
fajne cisto
wwwiolka 30.01.2015 17:30
Bardzo fajny przepis.
Anna133 30.01.2015 16:16
proste, wilgotne idealne też na drugi dzień
Futka 30.01.2015 14:25
Wspaniałe i przepyszne ciacho! :)
Mniam 30.01.2015 14:22
Ciasto wygląda cudownie, aż mi zapachniało :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak