Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe na rosole

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
wołowina z kością 500 gram
marchew 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
seler 1/2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
flaki 1 kg
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 opakowanie
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na rosole

Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy do momentu aż zacznie wrzeć. Odlewamy wodę, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i znów wkładamy do garnka.Obieramy marchewkę. Pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w całości lub przekrojone na pół. Dodajemy pęczek natki pietruszki który na koniec gotowania wyjmujemy. Cebulę podpalamy na ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 1,3 godzin na małym ogniu. Doprawiamy do smaki solą i pieprzem.
W tym samym czasie flaki wołowe odmrażamy, zalewamy wodą i gotujemy. Po kilkunastu minutach gotowania wymieniamy wodę i znów gotujemy ok. godziny- półtorej.
Ugotowane flaki odcedzamy. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Mięso z rosołu kroimy na drobniej. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do flaków. Doprawiamy przyprawą do flaków i majerankiem. Gotujemy jeszcze conajmniej pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 31.01.2015 16:39
Bardzo smacznie wygląda :)
adelajda 30.01.2015 14:50
Dobre flaczki :)
Jadwiga/Jaga85 30.01.2015 00:59
Smaczny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak