Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie żytnie nadziewane budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 1/3 kostki
jajko 4 sztuki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie żytnie nadziewane budyniem

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy powoli mąkę ciągle mieszając. Mieszamy do momentu dokładnego wymieszania bez grudek. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i mieszamy mikserek ze spiralną końcówką lub łyżką. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy łyżką (zamaczaną w wodzie) na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15-20minut. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy ptysie. Posypujemy na koniec cukrem pudrem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 30.01.2015 01:00
Żytnie- SUPER!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak