Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.
Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.
1. warstwa masy pasztetowej
2. suszone śliwki
3. warstwa masy pasztetowej.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Życzę smacznego! :)