Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab 700 gram
kiełbasa 1 pęto długości schabu
chrzan ze słoika 1 mały słoiczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
ząbki czosnku 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat łyżeczka
olej 3-4 łyżki
natka pietruszki do dekoracji

Porada

Schab faszerowany kiełbasą stanowi oryginalny i pyszny przepis na Wielkanocne mięsko. Można je podawać na ciepło i zimno. Smak mięsa idealnie komponuje się z warstwą ostrego chrzanu! POLECAM!

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy o osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mielonym pieprzem, solą i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na około2 godziny do chłodu.
Krok 1 - Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką foto
2
Po tym czasie długim, ostrym nożem wykonujemy w mięsie kieszeń (nacięcie na całej długości).
Krok 2 - Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką foto
3
W miejsce nacięcia wkładamy kiełbasę. Mięso przewiązujemy nicią, by nabrało ładnego kształtu .
Krok 3 - Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką foto
4
Całość posypujemy majerankiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i pieczemy. Pieczeń delikatnie podlewamy delikatnie wodą. Pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200°C, a następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C. Całość pieczemy około 60 minut.
Krok 4 - Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką foto
5
. Na 0,5 godziny przed końcem naczynie z mięsem wyciągamy, usuwamy nici, a wierzch mięsa smarujemy chrzanem. Ponownie wstawiamy całość do piekarnika.
Gdy mięso jest miękkie, a chrzan się zarumieni całość wyciągamy.
Krok 5 - Nadziewany schab pod chrzanową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.01.2015 17:23
apetyczne mięsko
agnieszka214 29.01.2015 17:14
super smacznie sie zapowiada
Malinka 29.01.2015 15:56
Bardzo smaczna wersja schabowego :)
msmariusz 29.01.2015 13:30
ładnie wygląda potrawa
IZABELA29 29.01.2015 12:39
wyśmienity schabik
pestka 29.01.2015 12:28
pięknie przygotowany
Mniam 29.01.2015 11:25
Podoba mi się ta pierzynka z chrzanu :)
kloruś 29.01.2015 11:17
wygląda fantastycznie i tak zapewne smakuje!
Adam/ZUB3R 29.01.2015 10:50
wygląda bardzo smacznie
dodi 29.01.2015 10:42
ale pysznosci
Konczi 29.01.2015 10:14
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak