Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z fasolką szparagową i boczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bulion

woda 2 l
bulion warzywny 2 kostki
bulion drobiowy 1 kostka

Dodatki do zupy

masło 2 łyżki
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
ziemniaki 2 szt
fasolka szparagowa 300 g
warzywa mrożone 450 g
liść laurowy Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
śmietana 18 % do zup i sosów 100 ml
sól do smaku
pieprz czarny mielony prymat 1/4 łyżeczki
ser grana padano 50 g

Porada

Ja dodałam własną mrożoną fasolkę szparagową:żółtą i zieloną, którą zamroziłam w sezonie letnim w sposób: umyć, odciąć końcówki, strąki pokroić, wrzucić ją na ok. 3 min. do lekko osolonego wrzątku, wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. Osuszyć i zamrozić.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z fasolką szparagową i boczkiem

Kroki postępowania

1
Przygotować bulion: wodę gotować z kostkami ok 10-15 min.
Krok 1 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
2
Pokroić boczek w kostkę.
Krok 2 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
3
Do garnka włożyć masło, rozpuścić je na małym ogniu. Dodać do garnka boczek. Smażyć ok. 5 min.
Krok 3 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
4
Posiekać cebulę i wsypać do garnka. Smażyć ok. 4 min aż zmięknie.
Krok 4 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
5
Pokroić w kostkę ziemniaki i wsypać do garnka. Smażyć ok 3 min.
Krok 5 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
6
Wszystko zalać bulionem. Dodać mrożone warzywa: fasolkę szparagową i 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze ok. 15 min.

Opakowanie mieszanki warzyw mrożonych do tej zupy dałam w składzie: kapusta brukselka, marchew, kalarepa, kalafior, cebula, por, pietruszka, seler. Można oczywiście dodać inną mieszankę według gustu. Ja zmieniam mieszankę często ale sposobu przygotowania nie zmieniam i wychodzi zawsze smaczna zupa.
Krok 6 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
7
Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać ją do garnka i zagotować. Dodać pieprz i sól do smaku.
Krok 7 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto
8
Zetrzeć ser grana padano na tarce o średnich oczkach. Posypać nim zupę na talerzu. Smacznego!
Krok 8 - Zupa z fasolką szparagową i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.02.2015 11:33
bardzo dobra zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak