Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w sosie borowikowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w sosie borowikowym

Kroki postępowania

1
Składniki:

2 podwójne filety z kurczaka
250 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
garść prawdziwków suszonych
50 g masła
2 duże cebule
2 łyżki mąki
ulubione przyprawy do kurczaka, u mnie:
pieprz, sól
bazylia
oregano
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
pikantna przyprawa do kurczaka
pieprz Cayenne
Krok 1 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
2
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 4 większych kawałków z podwójnego fileta (możemy je również rozbić na mniejsze kawałki, czynimy to wg uznania). Następnie rozbijamy mięso delikatnie tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę.
Krok 2 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
3
W tym czasie rozpuszczamy masło (1 łyżkę zostawiamy do podsmażenia cebuli) na patelni i mięso podsmażamy z dwóch stron na rumiany kolor. Mięso przekładamy na talerz.
Krok 3 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
4
Prawdziwki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub plastry (czynimy to według uznania). Suszone prawdziwki moczymy w wodzie i kroimy w większą kostkę.
Krok 4 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
5
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cebulę i dusimy do momentu aż cebula się zarumieni, dodajemy wtedy grzyby świeże i suszone i smażymy aż puszczą wodę, dodajemy wtedy podsmażone wcześniej mięso i podlewamy wodą tak by mięso się zakryło.
Krok 5 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
6
Dusimy to pod przykryciem około 30 minut. Na samym końcu smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewamy do mięsa. Dusimy wszystko przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajmy z ulubionymi dodatkami.
Krok 6 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto
7
Dla nadania aromatu możemy również dodać bulionetkę o smaku grzybowym.
Krok 7 - Filet z kurczaka w sosie borowikowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.01.2015 15:20
smaczne jedzonko podano..
Magda60 28.01.2015 15:05
z grzybkami super smakuje
wwwiolka 28.01.2015 12:41
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak