Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe z frużeliną wiśniową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierogi

ser biały 200 g
jajko
mąka pszenna 1/2 szklanki
sól do smaku

frużelina

wiśnie bez pestek 300 g
cukier 50 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe z frużeliną wiśniową

1. Ser mielimy lub dokładnie przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, formujemy wałek i kroimy na ukośne romby.
2. Do garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje wrzucamy pierogi i gotujemy, aż do wypłynięcia.
3. Do rondelka wrzucamy wiśnie, dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy.
4. Pierożki podajemy polane frużeliną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.06.2016 09:57
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak