Przepis i sposób przygotowania na: Curry z dynią i kurczakiem
2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do marynaty dokładnie nacierając mięso. Odkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
3. Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę .
4. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy z każdej strony. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili. Wyciągamy usmażone mięso na talerz.
5. Do tego samego garnka dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy dynię. Obsmażamy z każdej strony. Otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym. Zbieramy z wierzchu śmietankę i przekładamy na talerzyk, a mleko wlewamy do dyni i dusimy.
6. Po około 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i śmietankę kokosową, dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Gotowe curry podajemy z ryżem.