Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galette z jabłkami

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 450 400 g
masło 100 G
smalec 100 g
jajko 1 szt
sól 3/4 łyżeczki
cukier 2 łyżki
woda zimna 6 łyżek
ocet jabłkowy 1 łyżeczka

Składniki na nadzienie

jabłka 7 szt
cukier brązowy 100 g
sok z cytryny 1/2 szt
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 szt
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Galette z jabłkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone! Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne posiekane masło i smalec i szybko zagniatamy ciasto. Składniki powinny się połączyć ale w cieście powinny być kawałki tłuszczu wielkości grochu (jeśli ciasto jest gładkie włóżmy je na chwilę do zamrażalki). Jajko ubijamy z octem jabłkowym i lodowatą wodą i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy (ważne aby kawałki tłuszczu zostały w cieście). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można na całą noc)
Krok 1 - Galette z jabłkami foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy cukier, skórkę otarta z pomarańczy i cynamon. Przygotowaną mieszanką zalewamy jabłka i mieszamy.
Krok 2 - Galette z jabłkami foto
3
Przygotowanie galette z jabłkami:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Ciasto wałkujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środek układamy jabłka pozostawiając ok. 4 cm czystego ciasta od brzegów. Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch ciasta nakładamy „kapturek” z foli aluminiowej i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy przez 10-15 minut.
Krok 3 - Galette z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 04.02.2015 23:36
pięknie wygląda
Beatris 04.02.2015 21:29
Wspaniały deser...
Konczi 04.02.2015 21:23
uwielbiam :0 Pysznie wygląda :)
as28 04.02.2015 21:21
mniam mniam
Magula 04.02.2015 21:11
mniam wygląda bardzo apetycznie
caralajna 04.02.2015 20:43
świetne ciasto
Wiktoria29 04.02.2015 20:41
super przepis
patryska76 04.02.2015 19:56
piękne zdjęcia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak