Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

5.0
(73)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi, to pyszna propozycja deseru na niedzielę lub święta. Delikatne blaty z dodatkiem cynamonu i masa twarogowa, to połączenie, które skradło już nie jedno podniebienie!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
miód płynny 3 łyżki
masło 300 gramów
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Masa serowa:

twaróg zmielony 1 kilogram
masło 200 gramów
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 16 gramów
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Polewa:

biała czekolada 150 gramów
mleko 5 łyżek
orzechy włoskie 150 gramów

Porada

Zamiast cynamonu można dodać przyprawy do piernika.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Można się w tym celu posłużyć malakserem, a potem tylko chwilę ciasto ręcznie zagnieść, aby było gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części. Każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki pieczemy po kolei ok. 15 minut w 200 stopniach i odstawiamy do ostudzenia.

2. Masa serowa: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz cukry, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy na średnik ogniu, żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy stopniowo mąkę z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy kruche placki i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

3. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olimpia 08.12.2022 21:05
Witam Czy dobrze rozumiem, że ciasto wkładam do lodówki a dopiero następnego dnia robię polewę?
Doradca Smaku 12.12.2022 08:01
Tak, zgadza się :)
gusia1000 10.11.2015 19:04
Smaczne ciasto.
berys18 19.03.2015 08:15
wspaniały placek
Alex_M 05.02.2015 12:39
fantastyczny :) zjadłabym z chęcią :)
dagita 05.02.2015 12:09
Dziękuję i polecam bo jest pycha! Renataj ja bym musiała zrobić to samo bo ciężko mi męża powstrzymać przed zaglądaniem do lodówki :)
Wacław 05.02.2015 11:19
wspaniałe ciasto :-)
VioletoweKucharzenie 05.02.2015 09:06
takiego ciacha jeszcze nie jadłam:-)
Renataj 05.02.2015 08:46
Wkładamy na noc do lodówki i zamykamy ją na kłódkę - u mnie to ciasto z pewnością do rana by nie przetrwało w całości.
Barbara13 04.02.2015 22:03
jedno z moich ulubionych ciast :)
caralajna 04.02.2015 20:46
bardzo fajne ciasto
irenka 04.02.2015 20:01
pyszne ciacho
Małgorzata Pin 04.02.2015 19:24
Wygląda przepysznie
misia53 04.02.2015 19:16
oooo, taki to ja lubię
IZABELA29 04.02.2015 18:44
przepyszne ciasto
Wiesława1 04.02.2015 18:37
Lubię sernik gotowany..robię w trochę innym wydaniu,ale ten chętnie wypróbuje
halina17 04.02.2015 18:36
Apetycznie wygląda.
cukiereczek 04.02.2015 18:23
ależ to słodko wygląda
MałaMi89 04.02.2015 18:21
Pychotka mniamniuśna :)
soovka 04.02.2015 18:15
wygląda super!
Michał2 04.02.2015 17:14
same pyszności:)
gosia1988 04.02.2015 17:12
ale smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak