Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 3 sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
woda 1,5 litra
seler korzeniowy 1 kawałek korzneia
por 1 mała sztuka
ziele angielskie 2 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
kasza jaglana 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
natka pietruszki 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Gotujemy wodę.. Do gotującego się wrzątku wrzucamy ćwiartki kurczak i zmniejszamy płomień. Szumujemy nasz wywar i dodajemy obraną i umytą włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Odcedzamy wywar od stałych składników. Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę.
Krok 1 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto
2
Do przygotowanych niewielkich pojemniczków (ja użyłam małe filiżanki) wkładamy odrobinę posiekanej natki pietruszki oraz kilka kostek marchewki.
Krok 2 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto
3
Przygotowujemy kaszę jaglaną, którą dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kaszę studzimy.
Krok 3 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto
5
W kubeczkach (na marchewce) umieszczamy po łyżce kaszy jaglanej i pokrojone mięso drobiowe.
Krok 4 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto
6
Podgrzewamy 0,5 litra bulionu. Odlewamy do szklanki odrobinę bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Wlewamy żelatynę do bulionu (nie może się gotować) i mieszamy. Tak przygotowanym bulionem z żelatyną zalewamy nasze mięso z kaszą w kubeczkach. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto
7
Żeby łatwiej wyjąć galaretki z pojemniczków (kubków) możemy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie. Galaretki podajemy na zimno, skrapiając je odrobiną soku z cytryny. SMACZNEGO!
Krok 6 - Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.03.2015 13:17
oryginalny, a zarazem ciekawy pomysł z tą kaszą
w mojej kuchni 04.02.2015 15:08
ciekawe dodanie kaszy do galaretki
Megg 04.02.2015 14:42
Bardzo fajne galaretki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak