Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

marchew 1,2 kg
jajko 8 szt.
śmietana kremówka 300 ml (36%)
cebula 2 szt.
oliwa

Do smaku

Kolendra cała Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
2
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy niewielką ilość soli oraz świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Chwilę miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
3
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy kilka ziaren kolendry.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
4
Podsmażoną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy odsączoną marchew i blendujemy. Przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
5
Masę marchewkową łączymy w misce z jajkami i śmietaną. Całość możemy przyprawić dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
6
Masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, do około ¾ jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut.
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
7
Na 10 minut przed wyjęciem wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, żeby nasze ciasto nie przypiekło się za bardzo, ale zachowało ładny, marchewkowy kolor.
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
8
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i podajemy. Smacznego!
Krok 8 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:40
Może kiedyś spróbuję...
Monika-twin 23.09.2016 20:20
Smaczny kremik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak