Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka wielowarzywna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
brokuł 1 szt.
ziemniaki 3 szt.
kukurydza w puszce 1 szt.
pieczarki 8 szt.
ser żółty 100 g
jajko 2 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
masło do smażenia

Porada

Wierzch ciasta francuskiego można posmarować pędzelkiem umoczonym w białku jajka dla uzyskania ładnego, złotego koloru podczas pieczenia,

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka wielowarzywna

Kroki postępowania

1
Ziemniaki kroimy w talarki, brokuły dzielimy na różyczki.
Ziemniaki we wrzątku gotujemy 5 minut.
Brokuły zanurzamy w gorącej wodzie na około 10 minut. Odcedzamy, oblewamy zimną wodą, by zachowały ładny, zielony kolor.
Krok 1 - Zapiekanka wielowarzywna foto
2
Pieczarki kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż puszczą wodę.
W międzyczasie ucieramy ser na drobnych oczkach.
Krok 2 - Zapiekanka wielowarzywna foto
3
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, ubijamy 2 jajka z solą i pieprzem.
Na blachę wykładamy płat ciasta francuskiego, a na to po warstwie warzyw.
Zimniaki, pieczarki, brokuły, kukurydza - posypujemy serem żółtym, polewamy połową rozmąconego jajka.
Kolejna warstwa brokuły, pieczarki, kukurydza, ziemniaki, ser żółty i reszta ubitego jajka.
Krok 3 - Zapiekanka wielowarzywna foto
4
Gotową zapiekankę przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 45 minut.

Smacznego!
Krok 4 - Zapiekanka wielowarzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 04.02.2015 13:01
mniam, mniam
Renataj 04.02.2015 12:29
Fajny pomysł.
kanu83 04.02.2015 09:33
pyszności- super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak