Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
pieczarki 70 gram
kapusta pekińska 1/2 małej główki
ser żółty 150 gram
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 75 gram
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ketchup łagodny do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik)

Kroki postępowania

1
Cebulę, pieczarki i kapustę kroimy w cienkie paseczki.
Krok 1 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto
2
Ser kroimy w grubą kostkę.
Krok 2 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto
3
Jajka mieszamy z mąką do czasu powstania jednolitej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy pokrojoną cebulę, pieczarki, kapustę, ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie łyżką, aby wszystko pokryło się masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy zawartość miski i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy ok. 4-5 minut na wolnym ogniu, następnie zsuwamy placek na talerz, odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy 4-5 minut. Podajemy gorący oblany ketchupem.
Krok 3 - Okonomiyaki (japoński wytrawny naleśnik) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 04.02.2015 11:12
ciekawe urozmaicenie np. śniadania
Ania67 04.02.2015 09:17
fajna sprawa
Lucan 03.02.2015 23:12
Jakiś taki... mało Japoński, szczególnie z tym ketchupem :/
anilewe13
anilewe13 03.02.2015 23:03
Naleśnik wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak